besenyo51

Featured

Elkészült a korszerű búzásbesenyői idősotthon

elkesz 1Másfél év alatt készült el a Kerelőszentpál községhez tartozó Búzásbesenyőben az uniós alapokból felépített korszerű idősotthon, amely tizenhat nyugdíjas személy befogadására alkalmas. Az intézményt, amely várhatóan a nyáron nyitja meg kapuit, a Gyulafehérvári Caritas a kerelőszentpáli önkormányzat támogatásával fogja működtetni.

A beruházást az tette indokolttá, hogy a környéken nincsen idősotthon, és sok a nyugdíjas, akik egyedül élnek, esetenként gyerekeik külföldre költöztek. A projekt egy rendkívül gyümölcsöző együttműködésnek köszönhetően valósult meg a kerelőszentpáli önkormányzat, a búzásbesenyői református egyházközség – amely biztosította az építkezéshez szükséges telket, valamint a Gyulafehérvári Caritas révén, amely működtetni fogja az intézményt. Simon István, a község polgármestere elmondta, az önkormányzat uniós támogatást nyert egy korszerű idősotthon felépítésére. A projekt összértéke 935 ezer euró (héa nélkül), ebből az önkormányzatra kétszázalékos önrész, valamint a közművesítéssel járó költségek fedezése hárult. Ugyanakkor a projekt készítésekor a község felvállalta, hogy az otthon működtetésével járó költségek egy részét is fedezi.

A pályázat során egyik feltétel az volt, hogy egy engedéllyel rendelkező, szociális szolgáltatást nyújtó alapítvánnyal kössenek szerződést, amelyik megoldja az idősek ellátását, és tekintettel arra, hogy a Gyulafehérvári Caritas évek óta a hivatallal partnerségben üzemelteti a község területén az otthoni beteggondozó szolgálatot, valamint két másik településen már működtetnek öregotthont, rájuk esett a választás. Az építőcég 2012 szeptemberében fogott neki a munkának és tavaly novemberben át is adta az épületet. Ezt követően az önkormányzat megoldotta a különböző belső szerelési munkálatokat, a bútorzat elhelyezését, a következő lépés a működéshez szükséges engedélyek, valamint az akkreditáció megszerzése – sorolta a további teendőket a községvezető. Az új, tizenhat férőhelyes otthonban kétágyas szobákat alakítottak ki, külön mosdóval, emellett étkező, csoporttevékenységekre alkalmas terem, valamint szabadtéri zöldövezet is a bentlakók kényelmét fogja szolgálni.

Aktivitásra fogják ösztönözni a bentlakókat
Ludescher László, a Gyulafehérvári Caritas szociális ágazati igazgatója lapunk érdeklődésére kifejtette, esetenként az ágyban fekvő betegeket sem fogják elutasítani, viszont összeállítanak egy kritériumrendszert, aminek alapján kiválasztják a bentlakókat. Például eleve nem jöhetnek szóba pszichés betegséggel küzdő idősek, Alzheimer-kórban szenvedők, mivel ezek különleges ellátást, állandó felügyeletet igényelnek. Az igazgató szerint már vannak érdeklődők, viszont hivatalosan májustól fogadják a jelentkezőket. Jelenleg az intézményvezető kiválasztása zajlik, március második felében kezdik el toborozni a személyzetet, akiket átfogó képzésben fog részesíteni a Caritas. – Tizenhárom alkalmazottal fogunk dolgozni, lesz orvos, pszichológus, ápolók, konyhai személyzet. Az idősek gondozását ellátó munkatársakat szeretnénk felkészíteni arra, hogy mozgásterápiát is biztosítsanak a bentlakóknak. Nem az a cél, hogy az idősek egyenek, igyanak és aludjanak, hanem minél aktívabbá tenni őket, ugyanakkor arra törekedni, hogy az ágyban fekvőket talpra állítsuk. Számtalan példa igazolja, hogy kellő odafigyeléssel ez nem lehetetlen – osztotta meg elképzeléseit Ludescher László.

Az egyéni hozzájárulás összegéről még nem döntöttek
Mivel az idősotthonok zömében 1300-1800 lej a havi egyéni hozzájárulás, amit viszonylag kevés idős ember tud önerőből megfizetni, arra voltunk kíváncsiak, Búzásbesenyőben mennyibe fog kerülni a havi ellátás, ám sem az igazgató, sem a polgármester nem tudott választ adni. Mint mondták, még mindig számításokat végeznek a szükséges költségekről, és ezek függvényében szabják majd meg az egyéni hozzájárulás összegét. Arra sem kaptunk választ, hogy a kis jövedelmű nyugdíjasok számára hozzáférhető lesz-e az új, korszerű otthon. A továbbiakban dől el, hogy az önkormányzat fel tudja-e vállalni a szociális eseteknek számító időseknél a különbözet fedezését. Ludescher László megjegyezte, a törvény lehetőséget biztosít arra, hogy minden idős ellátásába az állam havi 250 lejes támogatással szálljon be, viszont ennek feltétele, hogy az adott intézmény legalább egy éve működjön, így az első évben erre nem számíthatnak.

Hargita és Kovászna megyében sikeresen működnek a Caritas otthonai
A Gyulafehérvári Caritas jelenleg két idősotthont működtet évek óta sikeresen: a Kovászna megyei Kézdiszentléleken egy tizennyolc ágyas létesítményt, ahol kizárólag szociális eseteket látnak el – ebben anyagilag a fent említett állami támogatás, valamint a ferences nővérek hozzájárulása van a segítségükre, a gyergyói Szent Erzsébet idősotthon 150 férőhelyes és telt házzal üzemel, annak ellenére, hogy az egyéni hozzájárulás havonta 1800-1900 lej – tájékoztatott a Caritas szociális ágazati igazgatója.

forrás: http://www.e-nepujsag.ro/op/article/elk%C3%A9sz%C3%BClt-korszer%C5%B1-b%C3%BAz%C3%A1sbeseny%C5%91i-id%C5%91sotthon